Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Arvoihin, normeihin ja maailmankatsomuksiin liittyviä harjoituksia

Jos haluat kertoa ajatuksesi muillekin, osallistu keskusteluun sivun alalaidassa. Jos kyseessä olevasta sanasta ei vielä löydy keskusteluketjua, luo uusi keskustelu. 

 

Kansanvalistusseuran mukaan sivistys on yhteiskunnan tärkein arvo.  Selitä alkusanoilla, mitä on sivistys.

 

Leena Kirstinän kirjassa Kirsi Kunnas – sateessa ja tuulessa kerrotaan kirjailijan työstä Raamatunkäännöskomiteassa: ”Kirsi valitteli suomen kirjakielen niukkuutta. Suomen kielessä esimerkiksi Jumalan palvominen, seuraaminen ja kunnioittaminen tai Hänen tahtonsa noudattaminen oli usein käännetty pelkäksi pelkäämiseksi, vaikka alkukieli tarjoisi useampia sivumerkityksiä.” – Selitä alkusanoilla, millainen on oma suhteesi kristinuskon Jumalaan.

 

”Minä olen suvaitsevainen ihminen – en voi sietää tiukkapipoisia uskovaisia!” – Mikä ristiriita sanottuun sisältyy? Selitä alkusanoilla, mikä on sanojan suvaitsevaiselle antama merkitys?

 

Jos osaat kreikkaa, kerro alkusanoilla suomeksi, mitä tarkoittaa agape, ja miten se eroaa suomen sanasta rakkaus.

 

Kerro omasta elämänkatsomuksestasi alkusanoilla.

 

Pohdi alkusanoilla, mitä kauneus voi tarkoittaa. Pohjustukseksi voit lukea vaikkapa Jukka Petäjän lauantaiesseen Helsingin Sanomista 25.4.2015 tästä.

 

Uskontotieteen professori René Gothóni vastasi Helsingin Sanomissa 5.2.2016 Pihla Vasaran (5 vuotta) kysymykseen Mikä on sielu?  Alkusanoilla sielua voi yrittää selittää vaikkapa näin: 

Jotkut ihmiset ajattelevat näin: Ihminen on muutakin kuin keho. Ihmisessä on jotain sellaista, jota ei voi nähdä ja joka elää sen jälkeenkin kun keho kuolee. Sitä sanotaan sieluksi. 

Jatka keskustelua kertomalla alkusanoilla, mitä sielu sinun käsityksesi mukaan on.